Με το παρόν άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ σχετικά με την Εφετειακή Αρμοδιότητα μας σύμφωνα με το Νόμο 2318/1995 «Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών», όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4336/2015 και ισχύει και θα παρακαλούσα κάθε αρμόδιο για τις άμεσες ενέργειες σας ως Εφετειακοί Σύλλογοι Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος για την άμεση και νόμιμη αντιμετώπιση των υποχρεώσεων μας όπως αυτές προκύπτουν μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις, σε εφαρμογή του κώδικα μας, στις οποίες θα αναφερθώ και θα τοποθετηθώ παρακάτω προκαλώντας την ενεργοποίηση σας.
Άρθρο 50 παρ. 4. του ν. 4336/2015
Όπου στο ν. 2318/1995 αναφέρεται ο όρος «Πρωτοδικείο» ή «περιφέρεια Πρωτοδικείου», «γραμματεία Πρωτοδικείου» ή «Γραμματέας Πρωτοδικείου» ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ η λέξη «Πρωτοδικείο» με τη λέξη «Εφετείο» ή «Εφετείου»
Το άρθρο 1 παρ. 3 του ν. 2318/1995 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 1 (Έργο και Αρμοδιότητες)
3. Ο δικαστικός επιμελητής ασκεί τα καθήκοντα του μόνο στην περιφέρεια του Εφετείου που είναι διορισμένος με εξαίρεση τις περιπτώσεις του άρθρου 43 του παρόντος.
Η γεωγραφική κατανομή των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Επιμελητών θα διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του δικαστικού επιμελητή και της ίσης πρόσβασης σε αυτές.
Το άρθρο 43 του ν. 2318/1995 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής
Άρθρο 43 (Προσωρινή απόσπαση-προϋποθέσεις)
Αν υπάρχουν τόσες κενές θέσεις σε περιφέρεια Εφετείου, στην οποία ο αριθμό των οργανικών θέσεων δεν υπερβαίνει τις είκοσι έξι (26) ή έκτακτα κωλύματα των υπηρετούντων σε αυτό, ώστε οι εναπομείναντες δικαστικοί επιμελητές να μην επαρκούν για τις ανάγκες της περιφέρειας αυτή, μπορεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από γνώση των προέδρων Εφετών και των προέδρων των οικείων συλλόγων δικαστικών επιμελητών, με απόφαση του , να αποσπάσει προσωρινά δικαστικό επιμελητή, που το ζητά, από περιφέρεια άλλου Εφετείου κτλ.
(ήδη έχει καθοριστεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων ανά Εφετείο)
Το άρθρο 31 του ν. 2318/1995 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής
Άρθρο 31 (Γραφείο)
1. Ο Δικαστικός Επιμελητής έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να διατηρεί γραφείο στην έδρα του Εφετείου (σε αντικατάσταση του «Πρωτοδικείου») που είναι διορισμένος ή στην έδρα Ειρηνοδικείου του ιδίου Εφετείου (σε αντικατάσταση του «Πρωτοδικείου»).
2. Ο Δικαστικός Επιμελητής ΕΚΤΟΣ από το κατά την προηγούμενη παράγραφο, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ.
Το άρθρο 19 του ν. 2318/1995 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής
Άρθρο 19 (Μητρώα)
1. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τηρούνται : α) μητρώο των διοριζόμενων δικαστικών επιμελητών, στο οποίο αναγράφονται το ονοματεπώνυμο τους με αλφαβητική σειρά, το Εφετείο που είναι διορισμένοι, κάθε υπηρεσιακή τους μεταβολή, συμπεριλαμβανομένων και των αδειών και η πειθαρχική τους κατάσταση και β) βιβλίο των δικαστικών επιμελητών που υπηρετούν στο ίδιο Εφετείο κατά σειρά διορισμού ή μεταθέσεως τους.
2. Σε κάθε Εισαγγελία Εφετών τηρείται μητρώο υπηρετούντων, διοριζόμενων και μετατιθέμενων δικαστικών επιμελητών του αντίστοιχου Εφετείου, σε κάθε δε σύλλογο δικαστικών επιμελητών τηρούνται:
α. Μητρώο υπηρετούντων, διοριζόμενων και μετατιθέμενων δικαστικών επιμελητών κατά Εφετείο κτλ.
Το άρθρο 29 του ν. 2318/1995 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής
Άρθρο 29 (Υποχρέωση ετήσιας δήλωσης και εισφοράς)
1. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους ο δικαστικός επιμελητής έχει υποχρέωση να υποβάλλει στον σύλλογο του και τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών απλή δήλωση ότι:
α) ασκεί πραγματικά του καθήκοντα του δικαστικού επιμελητή και διατηρεί γραφείο σύμφωνα με το άρθρο 31 του παρόντος, β) δεν υπάγεται σε κανένα από τα ασυμβίβαστα του άρθρου 41 του παρόντος.
Η δήλωση αυτή πρέπει να περιέχει επίσης το όνομα, επώνυμο, ονοματεπώνυμο πατέρα, τόπο και χρόνο γεννήσεως, διεύθυνση κατοικίας και γραφείου καθώς και δείγμα υπογραφής και σφραγίδας του. Σε περίπτωση μεταβολής οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία ο δικαστικός επιμελητής είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει αμέσως σχετική δήλωση.
2. Οι δηλώσεις αυτές καταχωρίζονται στο μητρώο του συλλόγου και της Εισαγγελίας (Εφετών) και τοποθετούνται στους ατομικούς φακέλους, που υπάρχουν στο σύλλογο.
3. .......
4. Μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους οι σύλλογοι δικαστικών επιμελητών υποχρεούνται να αποστέλλουν: α) Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καταστάσεις όσων δικαστικών επιμελητών υπέβαλαν την παραπάνω δήλωση, κατά Εφετείο και β) Στους αρμόδιους Εισαγγελείς Εφετών καταστάσεις όσων δεν υπέβαλαν την δήλωση αυτή.
Το άρθρο 30 του ν. 2318/1995 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής
Άρθρο 30 (Δελτίο Ταυτότητας)
1. Ο Σύλλογος χορηγεί στα μέλη του, μόλις υποβάλλουν την κατά το προηγούμενο άρθρο δήλωση και παραδώσουν το προηγούμενο, Νέο Δελτίο Ταυτότητας Δικαστικού Επιμελητή με το οποίο αποδεικνύεται η ιδιότητα του. Στο Δελτίο αυτό, που ισχύει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους, επικολλάται πρόσφατη φωτογραφία του κατόχου και σημειώνεται ο αριθμός μητρώου, το όνομα, το επώνυμο και πατρώνυμο του , ο αριθμός φορολογικού του μητρώου, η διεύθυνση του γραφείου του καθώς και το Εφετείο που είναι διορισμένος. Το δελτίο χρονολογείται, υπογράφεται από τον πρόεδρο του συλλόγου και θεωρείται από τον Εισαγγελέα Εφετών . Δελτίο ταυτότητας χορηγείται επίσης στους διοριζόμενους και μετατιθέμενους δικαστικούς επιμελητές, μετά την εγγραφή τους στο κατά το άρθρο 19 του παρόντος μητρώο του συλλόγου.
Συμπέρασμα:
1. Είμαι Δικαστικός Επιμελητής Εφετείου Θεσσαλονίκης (ο κατά Πρωτοδικείο Διορισμός μου μετατρέπεται κατά Εφετείο).
2. Από 01-01-2016 Διαθέτω Υπηρεσιακή Στρόγγυλη Σφραγίδα κατά το νόμο, όπου αναφέρομαι ως Δικαστικός Επιμελητής Εφετείου Θεσσαλονίκης και όχι πρωτοδικείου.
3. Έχω υποχρέωση κατάθεσης Ετήσιας Δήλωσης κατ΄ άρθρο 29 Κ.Δ.Ε. στο σύλλογο μου και στην Εισαγγελία Εφετών, (Θα μπορούσε να συνεχιστεί και η ενημέρωση του μέχρι πρότινος Μητρώου μας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ή να αποτελέσει από εδώ και στο εξής Αρχείο των προηγούμενων ετών).
4. Ο Σύλλογος μου και η Εισαγγελία Εφετών έχει υποχρέωση καταχώρησης της Ετήσιας Δήλωσης μου στα αντίστοιχα Μητρώα που θα πρέπει να διατηρούν.
5. Θα πρέπει να έχω Υπηρεσιακή Ταυτότητα Δικαστικού Επιμελητή από την οποία θα αποδεικνύεται η Ιδιότητα - Αρμοδιότητα μου κατ’ άρθρο 30 Κ.Δ.Ε. (η Ιδιότητα - Αρμοδιότητα μου είναι Εφετειακή και αρμόδια για την επικύρωση της είναι η Εισαγγελία Εφετών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω κατά τη γνώμη μου ο κάθε Σύλλογος έπρεπε να προβεί:
A). Σε ενέργειες ενημέρωσης και διευθέτησης εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν από τις τελευταίες τροποποιήσεις, Καταθέτοντας Ενημερωμένο Μητρώο Εφετειακής Μορφής στις παρακάτω αρμόδιες υπηρεσίες κατά το νόμο:
1. Στην Εισαγγελία Εφετών ως αρμόδια πλέον να τηρεί το αντίστοιχο βιβλίο, κατανέμοντας τους Δικαστικούς Επιμελητές και κατά Ειρηνοδικείο σύμφωνα με τη Δηλωθείσα ως έδρα τους έτσι ώστε να μπορεί να ενημερωθεί το κάθε Ειρηνοδικείο για τον ακριβή αριθμό των επιμελητών, (Θεώρηση Βιβλίων – Κατάθεση Βιβλιάριο ΕΤΑΑ κ.λ.π.).
2. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ως μέχρι τώρα αρμόδια να τηρεί το αντίστοιχο Μητρώο - βιβλίο (θα μπορούσε να συνεχιστεί η ενημέρωση του ή να αποτελεί αρχείο των προηγούμενων ετών).
3. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Β). Να προβεί στην έκδοση των Υπηρεσιακών μας Δελτίων Ταυτότητας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δηλαδή Εφετειακού Δελτίου Ταυτότητας, επικυρωμένο από την Εισαγγελία Εφετών με αριθμό Εφετειακού Μητρώου.
Η αναφορά στο Πρωτοδικείο να αντικατασταθεί με το αντίστοιχο Ειρηνοδικείο που έχει την έδρα του ο Δικαστικός Επιμελητής
Σε αντίθεση με τα παραπάνω και παράτυπα κατά τη γνώμη μου, δεν δημιουργήθηκαν και δεν κατατέθηκαν ως όφειλαν, Εφετειακά Μητρώα και τα υπηρεσιακά μας δελτία ταυτοτήτων εκδόθηκαν από την αντίστοιχη Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου ο καθένας μας ήταν διορισμένος προ των τροποποιήσεων του κωδικα μας, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νόμου .
Συγνώμη για τις επισημάνσεις, αλλά νομίζω ότι όφειλα να τοποθετηθώ και τοποθετούμαι, όσο για τις ενέργειες συμμόρφωσης κατά το νόμο τις αναμένουμε.
Ο Δικαστικός Επιμελητής Εφετείου Θεσσαλονίκης
Δημήτριος Β. Μπιζής
Ερμού -1- Θεσσαλονίκη
Τηλ. - Fax 2310553218 , email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχόλια
Στο άρθρου 50 παρ. 4. του ν. 4336/2015 Ο Νομοθέτης τον όρο "Εισαγγελέας Πρωτοδικών " δεν τον συμπεριέλαβε.
Γνώμη δική μου λοιπόν ότι τα συμπεράσματα δεν είναι εύκολα.
Σε κάθε περίπτωση πολύ καλό το ξεκίνημά σας.
συναδελφικούς χαιρετισμούς
Στάθης Αναγνωστόπουλος
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.